MUTUALITAT LABORAL - Aboga2

Servicios jurídicos
de confianza
FAMILIA
PENAL
MERCANTIL
CIVIL
ADMINISTRATIVO
RECLAMACIÓN BANCOS
ACCIDENTES TRÁFICO
FISCAL
HERENCIAS Y SUCESIONES
DESAHUCIO
DIVORCIO/SEPARACIÓN
ROBO, HURTO, ESTAFA
RECLAMACION DAÑOS
Y CANTIDADES
Vaya al Contenido
MUTUALITAT LABORAL

  Com sabeu, abans de la creació de la Seguretat Social (1967), els empleats de banca, caixes d'estalvi i altres empreses, estavem cotitzant a mutualitats i una part de les aportacions fetes, no les varem poder deduir.
    Fins ara, Hisenda i el TEAR (Tribunal Econòmic Administratiu Regional), interpretaven que aquestes aportacions no deduïdes abans, no tenien dret a cap deducció i des d'el 28/02/2023, el Tribunal Suprem ho ha reconegut als empleats de banca que varen iniciar els seus serveis abans de l'1 de gener de 1979; això fa que abans del 31/06/2024, els empleats de "la Caixa", "Sa Nostra" i empleats de banca que puguin demostrar l'alta abans del 1/1/1979 a aquets entitats, poguin reclamar la rectificació de la seva declaració de la renta dels exercicis 2019, 2020, 2021 i 2022.
   Es a dir, el Tribunal Suprem considera aplicable la Disposició Transitòria 2ª de la Llei del IRPF que preveu una reducció del 25% de la tributació de la prestació quan no es pugui determinar quines aportacions que es van fer a la mutualitat.
 
QUE CAL FER PER RECLAMAR I ON

   Abans d'el 30 de juny de 2024, es té que fer una sol·licitut a Hisenda reclamant els exercicis de 2019, 2020, 2021 i 2022.
  Hisenda pot tardar 1 any a contestar i ho farà amb una primera "Proposta de Resolució" donant un termini de 15 díes per fer alegacions, després fará un darrer "Acord de Resolució" que si no estam d'acord, tindrem 30 díes per portar la reclamació al Tribunal Econòmic Administratiu Regional. Aquestes comunicacions de Hisenda, les rebreu a casa vostre i si ens encarregau per fer les gestions, tindreu que remetre aquestes inmediatament per contestar-les.

INSTRUCCIONS I DOCUMENTACIÓ

  Una vegada valorada la reclamació i per portar ja tants de casos d'aquestos col·lectius, creim que 100€ més IVA, és un preu raonable per portar les vostres reclamacions davant Hisenda.
  De moment necessitarem l'informe de Vida Laboral, còpia del vostre DNI,  full de representació (baixar i rellenar) i que envieu un e-mail a: pere@bufetcapella.es amb la següent informació i contingut:
  - Nom i cognoms
  - Adreça, localitat i codi postal
  - Telèfon
  - IBAN on Hisenda té que ingressar
 Adjuntar-hi els següents documents en format pdf:
  - Vida Laboral
  - Còpia DNI
  - Full de representació
 - Cartilla Militar (En cas de haver fet el Servei Militar mentre estaveu treballant al banc o caixa.)

  Hi ha un document que no és imprescindible i afecte als empleats "Caixa", però no està de més tenir-lo, es el certificat de l'empresa. Es pot demanar a: rrhh.certificado.mutualidad.laboral@caixabank.com
   Si trobo on demanar-lo per els empleats de "Sa Nostra", ja us ho diré.

  Podeu fer l'ingrés dels 121€ al compte de Caixa Pollença a nom de Pere Capellà Barceló amb IBAN ES73 2056 0004 4110 0053 4121

NOVETATS

Com sabeu, des d'un principi, ja considerava que Hisenda no calculaba com cal la reclamació i ara, como voreu, tenim la confirmació.

El Tribunal Suprem (T.S.) diu: “Las aportaciones/cotizaciones realizadas a la Mutualidad Laboral de Banca a partir del 1 de enero de 1967 hasta el 31 de diciembre de 1978, cualquiera que sea su naturaleza jurídica, no fueron susceptibles de deducción en la base imponible del IRPF de acuerdo con la legislación vigente en cada momento, por lo que resulta procedente la aplicación de la Disposición Transitoria Segunda de la Ley 35/2006, de 28 de noviembre, a la pensión pública por jubilación percibida de la Seguridad Social, debiendo integrarse en la base imponible del impuesto el 75% del importe de las prestaciones por jubilación o invalidez percibidas”.

Hisenda com és habitual fa els comptes, sempre a favor seu, i calcula segons els dies treballats des de l´1/1/67 al 31/12/78 i el total de dies laborals, sistema que no empra l´INSS per calcular la pensió, aplicant sols un percentatge no sobre dit 25%, que el T.S. reconeix exempt, sinó que ho fa sobre l´import que calcula i així indica: ”al no constar la cuantía concreta de las aportaciones a la Mutualidad, se debe realizar un cálculo proporcional sobre el total de la vida laboral.”, quan la D.T. 2ª Llei 35/2006, diu: “3. Si no pudiera acreditarse la cuantía de las aportaciones que no hayan podido ser objeto de reducción o minoración en la base imponible, se integrará el 75 por ciento de las prestaciones por jubilación o invalidez percibidas"; o també Hisenda indica: En la sentencia se fija la siguiente doctrina, que corrige criterio TEAC respecto de la parte de prestación entre 01/01/1967 y 31/12/1978quan el T.S. el que fa és desestimar el recurs del advocat de l’Estat, fixant els criteris abans indicats.

Ara, de nou, el mes de maig, el Tribunal Suprem diu: Pero, careciendo de datos, se ignora por qué el Tribunal Económico-Administrativo Regional de Cantabria no acude a la previsión legal en caso de no poder acreditar la cuantía de las aportaciones. La Ley recoge expresamente qué porcentaje aplicar en tal caso, y no un cálculo cuyo origen se desconoce y por el que, finalmente, se reduce la previsión legal. De ahí que haya de estimarse el recurso en cuanto el Tribunal Económico-Administrativo Regional de Cantabria se aparta de la previsión legal, se insiste, para el periodo reconocido por dicho Tribunal pero sin estar a la previsión legal para la ausencia de datos sobre la cuantía de las aportaciones, tal y como se acredita por la documentación del LiberBank". I resol: Fijar los criterios interpretativos expresados en la sentencia de 28 de febrero Primero. de 2023, rec. cas. 5335/2021.

Això fa que allò que sols era una expectativa, sigui ara una realitat.

Com deia abans, aconseguir poder deduir un 25% de la pensió cada exercici futur, ens representaria anualment una important quantitat, ja que aquest import o percentatge no tributaria per renta i a més el % a pagar es reduïria bastant;  i per això creia que valia la pena intentar-ho, ja que no ens ocasionarà despesa alguna el demanar-ho al Tribunal Econòmic Administratiu Regional (TEAR).  I com sabeu, al rebre el "ACUERDO" de Hacienda resolvent i aplicant els càlculs abans indicats ens va abonar una petita quantitat.

Ara cal actuar en consequència i es poden donar varis supòsits:

1) Companys que vàrem sol·licitar la rectificació del IRPF 2018, 2019, 2020 i 2021 i que Hisenda ja ha resolt i abonat segons l’indicat càlcul proporcional i no podem ja portar el tema d’aquests exercicis al TEAR regional per haver transcorregut més de 30 dies de la recepció de l’acord. Ara tenim que interposar un Recurs Extraordinari de Revisió davant el Tribunal Econòmic Central de Madrid reclamant els exercicis de 2019, 2020 i 2021; per fer-ho necessitaré Poder per Pleits i us trucaré per veure com fer-ho de la forma més sencilla. El 2022 ho reclamaré a Hisenda ja i esperem que resolguin com cal i abonin el que toca. Revisaré un per un els expedients i em posaré en contacte amb vosaltres sol·licitant el que necessito per fer-ho. Aquest tràmit no comporta cap despesa per part vostre.

2) Companys als que hem sol·licitat la rectificació del IRPF 2018, 2019, 2020 i 2021 i que Hisenda no ha resolt i manca sol·licitar l’IRPF del 2022. Us prego que al rebre l´acord d´Hisenda m´ho envieu (principalment el codi segur de verificació) i em permeteu impugnar l´acord al TEAR, tràmit tampoc porta cap despesa. En quant a IRPF de 2022, ho sol·licitaré i esperem que resolguin també com cal.

3) Companys als que varem sol·licitar la rectificació del IRPF 2018, 2019, 2020 i 2021 i que Hisenda ha resolt erròneament i que dins termini hem reclamat al TEAR.  En quant a IRPF de 2022, ho sol·licitaré i esperem que resolguin també com cal.

4) Companys als que posteriorment hem sol·licitat la rectificació del IRPF  2019, 2020, 2021 i 2022 que Hisenda no ha resolt, actuarem com en el punt anterior impugnant l´acord davant el TEAR, esperaro envieu la resolució i codi segur de verificació per impugnar.

A efectes de la declaració del IRPF del 2023 a presentar el 2024, podrem deduir un 25% directament a l´import de la pensió anual. L'import es té que posar a la declaració de la renta, a la mateixa casella on hi posariu el 40% de deducció per el rescat del Pla de Pensions.

A data de avui (29/01/2024) Hisenda seguix aplicant el seu criteri (malament) i el TEAR també, quant hi ha 4 sentències del Tribunal Suprem que ens donen la raó. Ho seguirem lluitant, ja que ens efecta directament per anys següents.

La tasque feta, entenc que es mareix el vostre reconeixament i per això us proposo que en rebre la devolució dels diners, suposi un abonament del 10% percebut per la gestió feta.

Si necesitau parlar amb mi, enviau-me un correu a pere@bufetcapellà.es i en poder jo trucaré ja que vaig desbordad de feina.

Recentment (11/02/2024), el Tribunal Suprem ha resolt com calcular el % que podrem deduïr de la pensió anual, ho podem discutir però ho tenim que acatar. Hisenda ho feia dividint els dies treballats segons la vida laboral i la totalitat de dies cotitzats, evidentment això perjudicava a qui més hagués treballat. Ara tindrem que dividir els dies treballats per 12.775 (35 anys).

Properament, abans de iniciar el temps de fer la declaració de renta d'aquest any, Hisenda pujarà a la web una aplicació per calcular dit percentatje.

Per els que varen fer la mili mentre feien feina al banc o caixa, estàn reconeguent aquestos dies i sols es necessari presentar còpia del la cartilla militar.

Aquí <CÀLCUL> podeu bajar una aplicació excel per calcular el % i si introduïu els totals de la pensió anual, podreu calcular els  imports que Hisenda tindrà que retornar o podrem reduïr de l'impost a declarar.

Mentre discutiguem administrativament no tindrem despeses, però si hem de fer-ho judicialment, abans tindrem que veure si val o no la pena fer demanda.

NOVETATS A 5/03/2024

Com molts sabeu, el proper dimecres 20/03/2024, Hisenda publicarà a la seva web, el % que podrem reduïr de la declaració de la renta.

El que no sabem es si podrem reclamar els anys anteriors des de 2019 i menys si ja ens ha fet ressolució d'aquestos exercicis. Per aixó tindrem que esperar a veure com ho fan.

Ahir vaig rebre del Tribunal Econòmic Administratiu Central, a qui havia reclamat per a molts de vosaltres per els exercicis de 2019, 2020 i 2021, la seva resposta indicant la INADMISIBILITAT per no ser un tema que ells tinguin que resoldre "???", fent que tinguem que donar per perdut l'import correcte del càlcul que va fer Hisenda erròneament d'aquestos exercicis, si no varem contestar l'Acord d'Hisenda dintre dels 30 díes següents de reber-lo. Recorre aquesta inadmisibilitat ho tindriem que fer a l'Audiència Nacional i com podeu imaginar, el cost superaria el que podriem aconseguir.

Recordo que és molt important que ens valorin el temps de la "mili" per el que suposa, de per vida, poder incloure aquestos días al % a deduïr.

També recordo que teniu un enllaç per baixar-vos <CÀLCUL> l'aplicació per calcular com diu el Suprem es té que fer i que evidentment no podem fer res per variar aquest criteri. Si introduiu les dades i el total anual d'allò percebut per la pensió, obtindreu el resultat aproximat, ja que no es tenen en compte els altres ingresos.

En tenir resposta als dubtes exposats, em posaré en contacte amb vosaltres, ja que tindrem que respondre segons cada cas particular, que tindrem que valorar i us prego una mica de paciència per respondre als dubtes que tindreu.














971 781 910

example@example.com

Avda. Joan March, 1 - Entlo. 2
07004 PALMA

Regreso al contenido